chleb,wypieczone

Chleb pszenny z nasionami słonecznika – na żytnim zakwasie

Przygotowanie – dwudniowe – garowanie w lodówce

Składniki na dwie keksówki :

250 dkg mąki pszennej typ 650 ( plus do podsypania dodałam jeszcze ok 50 dkg)

3/4 litrowego słoika aktywnego zaczynu żytniego

1 1/5 łyżeczki soli

4 chlusty oleju rzepakowego

kminek mielony ( szczypta) + ziarna słonecznika ( dwie szczodre garście)

woda mineralna

3,5 g suszonych drożdży

Ciasto wyrobiłam geste, sprężyste.Wyrastało ok 4 godzin w misce w ciepłym piekarniku (30 st. C z termoobiegiem ), odgazowałam je  i wstawiłam na noc do lodówki. Nazajutrz podsypałam mąką i pozwoliłam ponownie wyrastać tym razem w DWÓCH KEKSÓWKACH  wysmarowanych margaryną i obficie posypanych pszennymi otrębami. Ciasto nacięłam z wierzchu nożyczkami.

Uwaga :

Ciasto sięgało po włożeniu do formy do 1/2 jej wysokości. Wyrastało jeszcze ok 2-3 godzin, pod przykryciem  ciepłym piekarniku (35 st. C z termoobiegiem ) do chwili,  kiedy sięgało już rantów foremki. Wtedy  ustawiłam piekarnik na 230 st. C ( z termoobiegiem) i ustawiłam minutnik na 20 minut i zaczęłam pieczenie. Następnie ustawiłam termostat na 220 st. C i piekłam kolejne 15 minut . Potem zmniejszyłam  temperaturę do 200 st. C ( na 10 minut), następnie wyjęłam chlebki z keksówek  i piekłam w temp 190 st. C przez 10 minut . Studziłam na kratce.

Chleb bardzo smaczny, miąższ sprężysty, skórka chrupka.

Możesz również polubić…