Składniki na dwie keksówki:

1 kg mięsa drobiowego ze skórą bez kości

1/2 kg wątróbki drobiowej

1/2 kg łopatki wieprzowej

2 duże cebule

3 duże jajka ( surowe)

kilka kromek czerstwego chleba typu Graham

kilka łyżek tartej bułki ( dodałam bo masa była trochę zbyt rzadka)

nasiona dyni do posypania wierzchu pasztetu

1. Przyprawy  do gotowania: owoce jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, kulki czarnego pieprzu, sól.

2. Przyprawy dodane do gotowej masy pasztetowej – przed  pieczeniem: świeżo starta gałka muszkatołowa, sól do smaku, świeżo starty pieprz czarny, suszony majeranek

Cebule pokroić niedbale w piórka i usmażyć na oleju rzepakowym( lekko złoty kolor). Dodać wątróbkę drobiową i chwilkę przesmażyć – żeby straciła surowiznę. Odstawić.

Ugotować w możliwie niewielkiej ilości wody – mięso drobiowe razem z mięsem wieprzowym, dodać przyprawy z pozycji nr 1. Gotować kilkanaście minut – do chwili kiedy  mięso będzie miękkie. Odstawić do wystygnięcia.

Kilka kromek chleba typu Graham ( taki tylko miałam) – zalać ( na kilka minut) w miseczce wywarem pozostałym po gotowaniu mięsa . Odcisnąć nadmiar płynu  w dłoniach.

Zmielić w maszynce do mielenia wszystkie składniki : namoczony chleb, cebule z wątróbką , ugotowane mięsa. Dodać 3 surowe jajka i przyprawy z pozycji nr 2 . Wyrobić rękami masę pasztetową – jeśli będzie bardzo rzadka to dodać kilka łyżek tartej bułki. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, dno kazdej z nich posypać niewielką ilością tartej bułki . Przełożyć masę pasztetową ( 1/2 wysokości blaszki) . Posypać z wierzchu nasionami dyni ( lekko je wcisnąć ). Piec do zrumienienia brzegów pasztetu ( około godziny w temp 190 st. C.). Pyszności , zapewniam :o)

Ala