Wykorzystałam przepis ze strony Sekrety zdrowia – klik
Moja wersja:
2 butelki czerwonego półsłodkiego wina
1/2 koszyczka świeżo zebranej macierzanki ( duużo więcej niż 4 łyżki )
garść liści babki lancetowatej
kilka liści świeżo zerwanych ze szczytów malinowych pędów
3/4 słoika miodu ( bo był 1,50 kg)
kora cynamonu
” Zioła w garnku zalać winem, zagotować. Podgrzewać na małym ogniu 15 minut. Po przecedzeniu dodać pozostałe składniki i podgrzewać 10 minut. LEKKO OSTUDZONY WYWAR PRZECEDZIŁAM PRZEZ PAPIEROWY FILTR DO KAWY. Rozlać do butelek. Popija się przy infekcjach, przeziębieniu, grypie kilka razy dziennie po 2–3 łyżki rozcieńczone ciepłą wodą.”
Pyszne w smaku , właśnie popijam sobie z wodą mineralną bo boli mnie gardło :o)
Ala