Składniki ( proporcje na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm i wysokości 7,5 cm ) :
1 słusznej wielkości podwójny filet z kurczaka
2 garście wątróbki drobiowej
3 surowe jajka
3 nieduże cebule
4 kromki chleba pszennego ( u mnie chleb Szefa od Steskala) wymoczone w rosole
przyprawy : sól , świeżo zmielony czarny pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa ( odrobina !!), majeranek i oregano
Filet ugotowałam w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym ( 3 sztuki) , zielem angielskim ( kilka sztuk ), ziarnami czarnego pieprzu i jałowcem ( kilka sztuk jagód). Wątróbkę podsmażyłam razem z cebulą na patelni. Wystudzone mięso i podroby zmieliłam w maszynce do mięsa ( razem z cebulą , chlebem i ziarnami pieprzu i jałowca). Dodałam jajka i kilka minut wymieszałam ze sobą. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na spód wysypałam tartą bułkę i przełożyłam na nią mięsną masę. Wygładziłam ją z wierzchu i posypałam nasionami dyni – te ostatnie wcisnęłam w pasztet ,żeby nie odpadły po upieczeniu . Wstawiłam do gorącego piekarnika (180 st. C) , piekłam 45 minut.
Ala