Zaproszenie do lipcowej Piekarni Amber – bułeczki Montovani , czyli proszę nie regulować odbiorników bo przecięłam bułki wszerz zamiast wzdłuż…

Tak ochoczo przyjęłam zaproszenie Amber do pieczenia bułeczek Montovani,  – klik

że….że …. że …..nooo …… hahahaha , że jak już je pięknie pozwijałam to przecięłam je wszerz  a powinnam wzdłuż i dopiero jak podrosły to zobaczyłam że brak im misternych listków/ słojów.

Już teraz wiem , że powinnam poczekać aż podrosną i wtedy dopiero przeciąć i od razu wstawić do piekarnika. 

No nic, post zostaje otagowany ” Do poprawki”. Zrobiłam ciasto z połowy składników, wyszły mi 4 buły po ok 114 gram każda ( waga przed uformowaniem).

Przepis z moimi poprawkami ( oryginał patrz tutaj- klik)  -wklejam od Amber :

” Składniki na 8 sztuk
500 g mąki pszennej  “00”
3 g suchych drożdży
30 g masła
10 g soli
1 łyżeczka miodu
240-250 g wody

Przygotowanie
W misce umieść wszystkie suche składniki, do których dodaj masło i wodę. Ugniataj, aż uzyskasz jędrne i nieklejące się ciasto (trochę bardziej miękkie niż na zwykły makaron jajeczny). Teraz zagniataj ręcznie przez 1 minutę, na blacie, przykryj miską i odstaw na 15 minut.

Zważ ciasto i podziel je na 8 kawałków o jednakowej wadze. Uformuj kulki i przykryj ściereczką.

Weź kawałek ciasta i rozwałkuj je wzdłuż wałka do ciasta. Jeśli ma tendencję do rozszerzania się, zagnij końce do wewnątrz i ponownie rozwałkuj, tak aby uzyskać długie paski o jednakowej szerokości. Patrz filmy na blogu – klik . Potem je zroluj. W ten sam sposób postąp ze wszystkimi kawałkami ciasta, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę – półtorej. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.

Zrób mocne nacięcie wzdłuż długości bułek, dość głębokie, a następnie natychmiast piecz przez około 30 minut, aż lekko się zrumienią.”

Ala

MONTOVANI  na blogach :

Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu

← Poprzedni post

Następny post →

4 Comments

  1. Ale pięknie Ci urosły! Cudowne. I bardzo się cieszę, że piekłaś z nami w lipcowej Piekarni.

  2. Bardzo apetycznie wyglądają i smakowicie się wypiekły Twoje bułeczki i przecięcie w poprzek może zainspirować niejednego Włocha 🙂
    Do kolejnego wypiekania.

  3. Urocze te Twoje bułki, upiekły się znakomicie! Pozdrawiam

  4. Piękne tak czy tak. Dziękuję za lipcowe wypiekanie.