Użyłam orzechów włoskich, migdałów i odrobimy nasion dyni. Wklejam przepis 1:1
”
- 500 g orzechów
- 2 białka
- szklankę białego cukru
- szklankę brązowego cukru
- 1 łyżkę kakao
- 3 łyżki cynamonu mielonego
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem, musi być na tyle duża, żeby orzechy nie leżały na sobie, tylko można je było rozłożyć płaską warstwą.
- Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
- Orzechy prażymy na suchej patelni i studzimy.
- W misce łączymy cukry, kakao, sól z cynamonem, mieszamy, żeby dokładnie się połączyły.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Do białek wrzucamy przestudzone orzechy i dokładnie pokrywamy białkiem.
- Obtoczone w białkach orzechy przekładamy do mieszanki cukrów i przypraw i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na blachę i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 90 minut, mieszając co 15 minut.
”
Ala