Link do przepisu tutaj – klik

Użyłam orzechów włoskich, migdałów i odrobimy nasion dyni. Wklejam przepis 1:1

  • 500 g orzechów
  • 2 białka
  • szklankę białego cukru
  • szklankę brązowego cukru
  • 1 łyżkę kakao
  • 3 łyżki cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, musi być na tyle duża, żeby orzechy nie leżały na sobie, tylko można je było rozłożyć płaską warstwą.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
  3. Orzechy prażymy na suchej patelni i studzimy.
  4. W misce łączymy cukry, kakao, sól z cynamonem, mieszamy, żeby dokładnie się połączyły.
  5. Białka ubijamy na sztywno.
  6. Do białek wrzucamy przestudzone orzechy i dokładnie pokrywamy białkiem.
  7. Obtoczone w białkach orzechy przekładamy do mieszanki cukrów i przypraw i dokładnie mieszamy.
  8. Przekładamy na blachę i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 90 minut, mieszając co 15 minut.

Ala