Przepis znalazłam w Kuchennej Wyspie Smaków
Składniki na 16 małych tortillek o średnicy 12 cm:
2 szklanki mąki pszennej razowej ( np typ Graham)
1 szklanka mąki pszennej – typ 650
1/2 łyżeczki soli
55 g miękkiego masła (to są 2 łyżki – „takie od serca”}- nie rozpuszczać
3/4 szklanki gorącej wody
Mąki wymieszać i w palcach rozetrzeć z drobno pokrojonym masłem ( do konsystencji piasku). Zrobić kopczyk z wgłębieniem i wlać gorącą wodę z rozpuszczoną w niej solą .. Wyrobić ciasto- składniki mają się połączyć.Podzielić na kilka równych części (10 albo 16 lekko spłaszczonych w dłoniach kulek). Położyć na podsypanej mąką desce kuchennej, przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Potem pojedyncze porcje cienko rozwałkować i smażyć na gorącej, suchej patelni ( bez tłuszczu). Tortille piec z obu stron- przewracać je dopiero w chwili, kiedy będą widoczne pęcherzyki powietrza na powierzchni placka.
Każdy upieczony placuszek od razu nakrywać folią spożywczą – żeby nie wysechł. Po upieczeniu i wystudzeniu nadal przechowywać w foli , w lodówce. Odgrzewamy je na suchej , gorącej patelni z obu stron- robią się wtedy miękkie i plastyczne.
24/08/2020
a tutaj o tym co można w takie tortille zawinąć klik –
Jadwiga Król
Warto spróbować:)