Kluseczki francuskie (z ciasta parzonego)

Składniki:

1 szklanka wody

4 łyżki masła

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki mąki pszennej (typ 650)

2 jajka

W  rondelku zagotować wodę z solą i masłem. Garnek zdjąć z ognia i  natychmiast wsypać mąkę. Dobrze wymieszać ciasto trzepaczką ( używam takiej do sosów), gdy stanie się gładkie, wbić  kolejno po jednym całym jajku . Odkryty garnek odstawić na 15 minut. Po tym czasie za pomocą dwóch łyżeczek formować kluseczki i wrzucać je na osolony wrzątek. Gotować do chwili kiedy  wyraźnie zwiększą swoją objętość i wypłyną na powierzchnię. W tym momencie należy je ostudzić – przelewając (np ) zimną wodą. Są bardzo delikatne i miękkie.

Na zdjęciach są podane do zupy z zielonego  mrożonego groszku – przepis tutaj – klik –

← Poprzedni post

Następny post →

1 Komentarz

  1. Podobna metoda robie karpatke, ale na kluseczki bym nie wpadla 🙂 kuszace

Dodaj komentarz