Składniki:
1 szklanka wody
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki pszennej (typ 650)
2 jajka
W rondelku zagotować wodę z solą i masłem. Garnek zdjąć z ognia i natychmiast wsypać mąkę. Dobrze wymieszać ciasto trzepaczką ( używam takiej do sosów), gdy stanie się gładkie, wbić kolejno po jednym całym jajku . Odkryty garnek odstawić na 15 minut. Po tym czasie za pomocą dwóch łyżeczek formować kluseczki i wrzucać je na osolony wrzątek. Gotować do chwili kiedy wyraźnie zwiększą swoją objętość i wypłyną na powierzchnię. W tym momencie należy je ostudzić – przelewając (np ) zimną wodą. Są bardzo delikatne i miękkie.
Na zdjęciach są podane do zupy z zielonego mrożonego groszku – przepis tutaj – klik –
Zielona Mysz
Podobna metoda robie karpatke, ale na kluseczki bym nie wpadla 🙂 kuszace
Ala
Tak, to ciasto parzone 🙂