Różyczkowe paszteciki mięsne

Skorzystałam z takiego przepisu na ciasto:
20 g świeżych drożdży
2 duże kopiaste łyżki masła (lub margaryny – o pokojowej temp.)
500 g mąki pszennej
1 szklanka kefiru
1 cale jajko
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Farsz– u mnie zmielone mięso i jarzyny z rosołu + 1/3 pęczka zielonej pietruszki + 1 cale jajko + sól + pieprz czarny + majeranek – do smaku

Wyciąć koła z ciasta, na środek nałożyć farsz i wokół niego zrobić 4 nacięcia

W misce wymieszać drożdże z cukrem, wlać kefir i wsypać2 łyżki mąki pszennej.Odstawić w ciepłe miejsce, jak zaczyn zacznie bąbelkować dodać resztę składników. Wyrobić porządnie robotem – spiralkowe końcówki -posmarować wierzch ciasta lekko olejem.i odstawić do podwojenia objętości. Uformować paszteciki (pomysł zaczerpnęłam stąd )

Skleić ze sobą przeciwległe ” skrzydła i uformować kształt kwiatka

Całość posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (185- 190 st. C). Piec do zrumienienia.

Można uformować też takie bułeczkowe krzywulki.

← Poprzedni post

Następny post →

4 Komentarze

  1. Ależ smaka robisz…!!!!a do tego tak smakowicie wyglada.Miłej niedzieli-bo smaczna bedzie zapewne-aga

  2. Dziękuję, miłego dnia.

  3. mialam zamiar leniuchowac, a teraz nie moge sie oprzec, aby isc do kuchni zaczac pieczenie, pozdrawiam goraco 🙂 artdeco

  4. Wierzę w Ciebie, dasz radę i myślę że świetnie też skomponujesz je na talerzu – tak dekoratorsko :o)

Dodaj komentarz