Tarta cytrynowo – śmietanowa z bananami

Składniki na ciasto :
125 g maki krupczatki
125 g mąki tortowej
150 g masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 całe jajko
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć nim tortownicę (23 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Upiec na złoty kolor. Wystudzić. Posmarować ciasto masą cytrynową

Masa cytrynowa to lemon curd przepis tutaj.

Masa śmietanowa :

4 łyżeczki żelatyny zalać 4 łyżkami mleka i jak masa napęcznieje to dolać jeszcze 2 łyżki mleka i podgrzać , mieszać aż do całkowitego pozbycia się grudek żelatyn. Lekko wystudzić. Odstawić.
220 ml śmietany kremówki (30 %) ubić z 3-4 łyżkami cukru na sztywno.Wlać wąskim strumieniem – ciągle mieszając- rozpuszczoną żelatynę. Masę na chwilę odstawić.  

Pokroić 2 banany w plasterki i ułożyć je na cytrynowej masie, zalać masą śmietanową. Wstawić do lodówki.

Uwagi :
Lepiej nie używać za dużo lemon curdu , bo “przywłaszcza” sobie cały smak tego ciasta

Z resztek ciasta i masy można upiec kilka ciasteczek

 

Zapisz