Amber zaprosiła na swoim blogu – klik – do upieczenia chleba z mąki gryczanej z który już wcześniej zmierzył się w swojej kuchni Gucio – klik –
Miałam dwa podejścia do tego przepisu .
Pierwszy okazał się totalnym fiaskiem (uważam że w przepisie było za dużo zaparki – mnie wyszła kluska trudna do ruszenia łyżką a co dopiero za pomocą drożdży) . Przepis na drugie podejście z moimi zmianami – poniżej:
Składniki na niewysoki chlebek o chrupiącej skórce (średnica 22 cm, wysokość 3,5 cm) i miękkim miąższu neutralnym w smaku :
Zakwas drożdżowy: 170 g maki pszennej + 10 dkg świeżych drożdży + 200 ml ciepłej wody. Produkty wymieszać ze sobą , przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz – w temp. pokojowej
Po upływie tego czasu wkruszyć do zakwasu 40 g świeżych drożdży, wsypać szklankę mąki gryczanej, szczyptę nasion kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki miodu i 1 łyżkę śmietany ( 30 %), wlać ok. 3/4 szklanki wody mineralnej ( u mnie Piwniczanka) – wymieszać porządnie drewnianą łyżką . Ciasto jest gęste. Odstawiłam je do wyrośnięcia. Gdy podrosło – podsypałam je odrobiną gryczanej mąki i wyłożyłam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiłam chleb do wyrośnięcia. Piekłam go 50 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem.
Chleb gryczany pieczono jeszcze i tutaj :
Dom z mozaikami
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Z chaty na końcu wsi
P.S. – Kochany Piegusku tak wyglądało moje pierwsze „podejście” do tego chleba
Jacek
Drugie podejście bardzo udane, chleb ma piękny kształt i miękisz.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Amber
Alu,
ten chleb jest bardzo piękny!
I taki powinien być wypiek z mąki gryczanej. Uważam, że mój jest za bardzo 'puszysty’.
Pozdrawiam Cię.
piegusek
u mnie próba zakończyła się klęską! robiłam na drożdżach:(
Dorota
Mój tez jest dość zbity i tez drugie podejście dopiero mi się udało. Dziękuje za wspólne wypiekanie 🙂
Kamila
Chleb bardzo udany!
Dziękuję za wspólne lutowe wypiekanie!
Ala
Również serdecznie dziękuję za „wspólne pieczenie w Piekarni u Amber”.
Monika
Ciekawie wygląda 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie.
Jswm
„Składniki na niewysoki chlebek o chrupiącej skórce” – podoba mi się! :))
Łucja
Piękna modyfikacja i wzorcowy wyniki. Dziękuję za wspólne wypiekanie!
ania
Wygląda smakowicie 🙂 Kiedyś jadłam chleb z kaszy gryczanej w duecie z dżemem z czarnej porzeczki…”niebo w gębie” Pozdrawiam
Ania
Margotka
To musi być coś pysznego ! Zapraszam do mnie na candy 🙂
http://grandmothermartha.blogspot.com/2017/03/zapraszam-na-wiosenne-candy.html
Pozdrawiam ciepło !