Pasztet z ciecierzycy wg przepisu z książki

Przepis z książki Pani Katarzyny Bosackiej „WIEM CO JEM. PRZEPISY Z PROGRAMU” (wyd. Publicat, str. 86)
Składniki na 2 wąskie, małe foremki:
1 szklanka suchej cieciorki ( w przepisie była z puszki)
3 suszone pomidory z zalewy ( w przepisie było 10 szt)
2 jajka (1 jajko)
1 mała podsmażona na maśle cebula ( nie było w przepisie
sól, pieprz, papryka słodka i ostra ( w proszku), kumin, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
masło do wysmarowania formy i tarta bułka do jej posypania
Ciecierzycę namaczamy na 24 godziny w zimnej wodzie. Potem gotujemy ją przez 1,5 godziny w lekko osolonej wodzie. Częściowo odlewamy  płyn jaki nam zostanie z gotowania. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i pomidorami ( albo używamy blendera) . Dodajemy rozbełtane jajka i przyprawy. Wyrabiamy masę, gdyby była za sucha to dolewamy wody w której się gotowała cieciorka. Przekładamy do przygotowanych foremek, pieczemy w 180 st. c (z termoobiegiem) ok 40 minut- aż brzegi pasztetu zaczną lekko odstawać od ścianek foremki.
Hmmm… SMAK JEST INTERESUJĄCY. Takie fajne smarowidło, dobrze smakujące na grzance z cieniutką warstewką masła, albo kanapce z ogórkiem.

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Intrygujący przepis !Spokojnych Świąt !

  2. Ciekawy przepis. Ostatnio robiłam farsz do naleśników z sera i suszonych pomidorów i byłam mile zaskoczona smakiem. Tu też są suszone pomidory i mnóstwo przypraw- pasztet musi być wyborny!