Makową choinkę z francuskiego ciasta wypatrzyłam na blogach MOJE WYPIEKI oraz u MIRABELKI.
Forma ciasto jest prosta i efektowna. Francuskie ciasto można zastąpić krucho – drożdżowym a słodki farsz – wytrawnym (kapusta z grzybami , itp)
Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (49 x 26 cm) masa makowa ( użyłam takiej z puszki 850 g) + 2 ubite na sztywno białka z 1 łyżką cukru + 2 rozbełtane żółtka do posmarowania ciasta z wierzchu
Lekko rozwałkować oba kawałki ciasta, jedno z nich przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i położyć na niej przygotowaną wcześniej masę makową (rozłożyłam ją na całej powierzchni). Nakryć drugim kawałkiem ciasta. Wykroić kształt choinki. Ponacinać i zakręcić paski ciasta z farszem. Posmarować rozbełtanymi żółtkami. Piec w temp.205 st. C ( z termoobiegiem) 16-17 minut.
Nadmiar ciasta odłożyć na bok – zrobimy z niego ciasteczka pieczone w mufinkowej formie, ale o tym potem.
Przybrałam ją trufelkami – bajaderkami z tego przepisu |
Z pozostałego ciasta ( przełożonego masą makową) nacięłam kilka pasków, również skręciłam je wokół własnej osi i włożyłam do mufinkowej formy (wyłożonej papilotkami) z wierzchu posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam niewielką ilością skórki pomarańczowej, piekłam w 210 st, C ( z termoobiegiem) aż do zrumienienia.
Ewa
Niesamowita choineczka !
moja-enklawa
Jejku, jaka piękna ta choinka z ciasta francuskiego!
Ala
Jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, koniecznie ją zróbcie :o)
zapach piwonii
Cudowny pomysł, chyba zrobię ale w wersji pikantnej w sam raz do barszczyku zamiast krokietów.Pozdrawiam