Składniki na NIESPIESZNY chleb mieszany *:
1/2 szklanki żytniego zaczynu ( mój miał spokojnie ze 3 tygodnie)
ok. 7 g drożdży (świeżych)
245 g mąki pszennej (typ 650)
5 g otrąb pszennych (koniecznie zamoczyć je w wodzie)
50 g mąki żytniej (typ 1750)
1 łyżeczka soli i1 łyżeczka zmielonego kminku
ok 3/4 szklanki ciepłej wody
1-2 łyżki oleju
Do zaczynu wkruszyć drożdże i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Wsypać mąki, dolać małą porcję wody, dodać kminek, sól i jeszcze dolać wody. Wyrobić luźne ciasto (robotem kuchennym końcówki – haki), podsypać otrębami i wierzch posmarować olejem. Odstawić na 15 minut i znowu wyrobić. Odstawić na godzinę lub dwie (powinno wyraźnie podwoić objętość – a to zależy głównie od temperatury a nie od czasu :o) . Znowu wyrobić i kilkakrotnie złożyć, Uformować kształt zbliżony do wyglądu naczynia, w którym upieczemy chleb ( u mnie naczynie żaroodporne szer. 20 cm – wysmarowane olejem i posypane… a jakże ….otrębami), posmarować wierzch olejem, posypać otrębami, przykryć z naddatkiem reklamówką i ustawić ponownie w ciepłym miejscu.
Po 3-4 godzinach kiedy chleb podwoi objętość, nagrzać piekarnik do 230 st. C i dopiero wtedy wstawić chleb na najniższy poziom i piec przez 10 minut w tej temperaturze, potem ją zmniejszać co kilka minut aż osiągniemy temp. 195 st. ŁĄCZNY czas pieczenia to ok 30- 35 minut
Chleb wyjmujemy z piekarnika, „wystukujemy” z naczynia i chłodzimy na kratce do pieczenia
—————-
* Przepis podstawowy na Chleb mieszany na zaczynie pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej „Drożdżowe wypieki”str. 108.
** otręby pszenne dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, dzięki temu miąższ chleba nie będzie się kruszył na następny dzień
Chleb jest genialny, przepis bez otrąb pszennych jest tutaj
martuchnaj
o rany jak mi zapachniało!!!!
Ala
Martuś- polecam ten przepis, tym bardziej że ciasto może spokojnie wyrastać przez noc w lodówce. To zdecydowanie mój nr 1 jeśli chodzi o chleby