Chleb gryczany – odpowiedź na zaproszenie do lutowej Piekarni

Amber zaprosiła na swoim blogu – klikdo upieczenia chleba z mąki gryczanej z który już wcześniej zmierzył się w swojej kuchni  Gucio  – klik –

Miałam dwa podejścia do tego przepisu .

Pierwszy okazał się totalnym fiaskiem (uważam że w przepisie było za dużo zaparki –  mnie wyszła kluska trudna do ruszenia łyżką a co dopiero za pomocą drożdży) . Przepis na drugie podejście z moimi zmianami – poniżej:

Składniki na niewysoki chlebek o chrupiącej skórce (średnica 22 cm, wysokość 3,5 cm) i  miękkim miąższu neutralnym w smaku :

Zakwas drożdżowy: 170 g maki pszennej + 10 dkg świeżych drożdży + 200 ml ciepłej wody. Produkty wymieszać ze sobą , przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz – w temp. pokojowej

Po upływie tego czasu wkruszyć do zakwasu 40 g świeżych drożdży, wsypać szklankę mąki gryczanej, szczyptę nasion kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki miodu i 1 łyżkę śmietany ( 30 %), wlać ok.  3/4 szklanki wody mineralnej ( u mnie Piwniczanka) – wymieszać porządnie drewnianą łyżką . Ciasto jest gęste. Odstawiłam je do wyrośnięcia. Gdy podrosło – podsypałam je odrobiną gryczanej  mąki i wyłożyłam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiłam chleb do wyrośnięcia. Piekłam go 50 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem.

Chleb gryczany pieczono jeszcze i tutaj  :

Dom z mozaikami
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Z chaty na końcu wsi

 

 

 

P.S.  – Kochany Piegusku tak wyglądało moje pierwsze „podejście” do tego chleba

← Poprzedni post

Następny post →

11 Comments

  1. Drugie podejście bardzo udane, chleb ma piękny kształt i miękisz.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

  2. Alu,
    ten chleb jest bardzo piękny!
    I taki powinien być wypiek z mąki gryczanej. Uważam, że mój jest za bardzo ‚puszysty’.
    Pozdrawiam Cię.

  3. u mnie próba zakończyła się klęską! robiłam na drożdżach:(

  4. Mój tez jest dość zbity i tez drugie podejście dopiero mi się udało. Dziękuje za wspólne wypiekanie 🙂

  5. Kamila

    Chleb bardzo udany!
    Dziękuję za wspólne lutowe wypiekanie!

  6. Również serdecznie dziękuję za „wspólne pieczenie w Piekarni u Amber”.

  7. Ciekawie wygląda 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie.

  8. „Składniki na niewysoki chlebek o chrupiącej skórce” – podoba mi się! :))

  9. Łucja

    Piękna modyfikacja i wzorcowy wyniki. Dziękuję za wspólne wypiekanie!

  10. Wygląda smakowicie 🙂 Kiedyś jadłam chleb z kaszy gryczanej w duecie z dżemem z czarnej porzeczki…”niebo w gębie” Pozdrawiam
    Ania

  11. To musi być coś pysznego ! Zapraszam do mnie na candy 🙂
    http://grandmothermartha.blogspot.com/2017/03/zapraszam-na-wiosenne-candy.html
    Pozdrawiam ciepło !

Dodaj komentarz