Pieczone pierożki z mięsem

   Inspiracje : znalazłam tutaj i tutaj .  
Ciasto – składniki na 16 sztuk
500 g mąki pszennej
225 g margaryny
2 całe jajka ( jedno białko odłożyć  do posmarowania wierzchu pierożków)
1-2 łyżki śmietany 18 %
kurkuma -szczypta, którą rozmieszać w śmietanie
szczypta proszku do pieczenia
sól ( jw)

        Farsz mięsny:
ok 450 g mielonego karczku (podsmażonego )
1 cebula (pokrojona drobno i podsmażona )
2 małe ząbki czosnku
1 całe jajko
majeranek, sól , pieprz, Garam Masala
(jeśli lubimy luźniejszy farsz to dodać trochę sosu typu beszamel)

Połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta i wstawić na godzinę lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać dużym kubkiem kółka, które potem jeszcze raz rozwałkować.

Na środek ciasta nałożyć łyżką farsz i wstępnie zlepić pierogi, a następnie ….użyć metody cukierkowej  (używanej przy pracy z krepiną :o) pomocnej przy formowaniu ozdobnego brzegu pieroga. Wierzch ciasta posmarować białkiem . Piec w mocno nagrzanym piekarniku (200 st. C) aż do zrumienienia. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.

Brzegi uformowane metodą cukierkową

 

Uwagi:
Najlepsze w dniu pieczenia

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Super wyglądają te pierożki tak zawijane :)) A ja dzisiaj z truskawkami tak zwyczajnie zalepiałam :)))

  2. Agnieszko , ale dla Ciebie takie zwyczajne zawijanie to dopiero niezwykła odmiana, bo cukierkowego masz już pewnie " po kokardy " :o)

Dodaj komentarz