Składniki:
Kruche ciasto rozmrozić i wyłożyć nim pokrywę od naczynia do zapiekania ( szer.18 cm), 1 jabłko (Szara Reneta) obrać i pokroić w ósemki – ułożyć na cieście, dorzucić gdzieniegdzie przygarstkę fig i całość posypać łyżeczką cukru trzcinowego oraz odrobiną cynamonu. Ciasto wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (195 st. C). Piec do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu na wierz położyłam małą łyżeczkę masła. Ciasto jest z typu tych codziennych, co to pomagają przetrwać kiedy coś słodkiego ” chodzi ” za nami :o).
Na kruchym spodzie wystarczy położyć jabłko i daktyle
Została mi w zamrażalniku gomółeczka kruchego ciasta, a na Blogu White Plate wypatrzyłam smakowite połączenie pieczonego jabłka z daktylami. Moje dalsze działania były więc łatwe do przewidzenia