Skorzystałam z tego przepisu podanego na vlogu / kanale: PIEROGI Z KIMCHI – klik
Składniki:
ryż do sushi ( ugotować wg przepisu na opakowaniu)
płaty nori
biały sezam ( podprażyć go wcześniej)
tuńczyk w sosie własnym lub ugotowane na twardo jajka
olej sezamowy
sos sojowy
majonez
Ugotowany ryż ostudzić. Wymieszać z odcedzonym z zalewy tuńczykiem ( albo startymi ugotowanymi jajkami ), wsypać sezam, dodać sos sojowy, olej sezamowy i majonez . Wymieszać. Płat nori podsuszyć na rozgrzanej patelni – jak zaczną się zwijać jego brzegi to pokruszyć i dodać do formowanych ręcznie kulek ryżowych , albo obtoczyć je w wodorostowych okruszkach. Jak widać na zdjęciach do obtoczenia użyłam także podprażonego sezamu. Polecam to smaczna przekąska.
Ala