Uwaga : post nie jest sponsorowany

Przepis na tofu : blog Jadłonomia- tutaj – klik

#sos chiński Makłowicz i Synowie

Składniki:

2 kostki naturalnego tofu (po 180 g każda kostka)

mąka ziemniaczana

olej do smażenia

słoik sosu chińskiego

garść sezamu

ugotowany makaron ryżowy

pokrojony szczypiorek

Tofu pokroić w kostkę , obtoczyć w mące ziemniaczanej , usmażyć w głębokim tłuszczu ( ważne !!!  układać – dwoma widelcami albo pałeczkami – opanierowane kawałeczki tofu pojedynczo , żeby się nie zlepiły) . Odstawić na papierowy ręcznik do obcieknięcia.

Sos ( ma gęstość i lepkość melasy, piękny połysk, smak intensywny słodko- kwaśny i przyjemnie zaostrzony – rozgrzewający ) przelać do rondelka, podgrzać,  wsypać do niego usmażone tofu . Nie potrzeba już żadnych przypraw. Ja posypałam całość białym sezamem – bo lubię. Do miseczki włożyłam ugotowany makaron ryżowy,  polałam sosem z wegetariańską wkładką i dodałam pokrojony szczypiorek. Całość ma interesujący smak, tofu mimo gotowania z sosem ma nadal  chrupiącą skórkę :o) . Jestem ciekawa jak jutro będzie smakować to danie, bo jeszcze została mi całkiem słuszna porcja.

Ala