Uwaga : post nie jest sponsorowany
Przepis na tofu : blog Jadłonomia- tutaj – klik
#sos chiński Makłowicz i Synowie
Składniki:
2 kostki naturalnego tofu (po 180 g każda kostka)
mąka ziemniaczana
olej do smażenia
słoik sosu chińskiego
garść sezamu
ugotowany makaron ryżowy
pokrojony szczypiorek
Tofu pokroić w kostkę , obtoczyć w mące ziemniaczanej , usmażyć w głębokim tłuszczu ( ważne !!! układać – dwoma widelcami albo pałeczkami – opanierowane kawałeczki tofu pojedynczo , żeby się nie zlepiły) . Odstawić na papierowy ręcznik do obcieknięcia.
Sos ( ma gęstość i lepkość melasy, piękny połysk, smak intensywny słodko- kwaśny i przyjemnie zaostrzony – rozgrzewający ) przelać do rondelka, podgrzać, wsypać do niego usmażone tofu . Nie potrzeba już żadnych przypraw. Ja posypałam całość białym sezamem – bo lubię. Do miseczki włożyłam ugotowany makaron ryżowy, polałam sosem z wegetariańską wkładką i dodałam pokrojony szczypiorek. Całość ma interesujący smak, tofu mimo gotowania z sosem ma nadal chrupiącą skórkę :o) . Jestem ciekawa jak jutro będzie smakować to danie, bo jeszcze została mi całkiem słuszna porcja.
Ala