Ciasto ( uwaga – ten przepis minus cukier – nadaje się do zrobienia wytrawnych pasztecików) :

4 dkg świeżych drożdży
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
25 dkg margaryny (temp. pokojowa)
2 rozbełtane jajka
4 łyżki zwykłego cukru
szczypta soli

Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (3 łyżki) , cukru i 3 – 4 łyżek mąki.
Posiekać tłuszcz z przesianą mąką , dodać jajka oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na godzinę ( u mnie akurat  na dwie ) do lodówki.

Skorzystałam z kilku pomysłów :https://www.facebook.com/firstmediasoyummy/videos/550099115686227/

Ciastem owinęłam banany, pokrojone na cząstki jabłka itp. (wierzchy posmarowałam rozbełtanym jajkiem) . To gdzie użyłam tylko cukru i cynamonu nazajutrz jest trochę twarde, ale dobrze smakuje przekrojone i posmarowane masłem.

Z bananowym nadzieniem jest wyśmienite w dniu pieczenia ( banan nie traci swojej formy, zyskuje natomiast na smaku i kremowej konsystencji).