Przepis na ciasto znalazlam w gazetce “Ciasta domowe ” nr 27 z 1993 roku. Jest to w oryginale przepis na stuclę orzechową.
Składniki na ciasto:
500 g maki pszennej (typ 650)
30 g świeżych drożdży
50 g zwykłego cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
150 g margaryny
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie :
1 szklanka domowej pasty tahini (pasty sezamowej) – klik – przepis jak ją zrobić
3/4 szklanki namoczonych i potem odsączonych suszonych daktyli
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
szczypta cynamonu
Wyrobić robotem drożdżowe ciasto , odstawić do wyrośnięcia.
Zmiksować ze sobą daktyle i pastę sezamową , dodać cynamon i śmietanę. Posmakować i dodać ewentualnie cukier. Ale masa jest już słodka.
Rozwałkować wyrośnięte cisto i posmarować je masą. Zrolować, przekroić wzdłuż i i połówki zawinąć wokół siebie. Uformować wieniec. Przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenie. Posmarować wierzch wieńca rozbełtanym jajkiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C z termoobiegiem. Jeszcze ciepły posmarowałam lukrem zrobionym z 1 łyżki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny