Przepis wypatrzyłam dzisiaj na blogu Kraina miodem płynąca – klik –
Przepis :
2 kubki mąki pszennej (typ 650 + pszenna razowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kubka oleju rzepakowego
3 dojrzałe banany
3 jajka ( małe)
kilka kostek gorzkiej czekolady z wiśniami
szczypta soli
W przepisie nie ma cukru.
Banany rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam jajka wymieszane z olejem i szczyptą soli. Wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia i pokruszoną czekoladę . Całość wymieszałam trzepaczka do sosów. Przelałam do silikonowej foremki (12 x 17 cm, jednak następnym razem użyję normalnej keksówki, bo ciasta było za dużo i mi “zaokrągliło ” foremkę 🙂 . Piekłam 45 minut w 180 st. C z termoobiegiem.