Składniki na 36 chrupiących ciasteczek :
1 kostka margaryny do pieczenia (250 g)
100 g zwykłego cukru
2 rozbełtane jajka
120 g mąki pszennej (typ 650)
350 g płatków owsianych (zwykłych)
100 g płatków jaglanych
50 g wiórków kokosowych
ok. 110 g ( w sumie) wymieszanych ze sobą ziaren słonecznika, siemienia lnianego, dyni i rodzynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady (70 % ze skórką pomarańczową) – 100 g (tylko połamać na kawałki)
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sola, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypywać porcjami płatki, wiórki , nasiona oraz połamana na kawałki czekoladę. Krótko wyrabiać – do połączenia się składników. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C ( z termoobiegiem). W tym czasie formować w rękach okrągłe ciasteczka (lekko je spłaszczyć z góry). Układać na papierze do pieczenia. Upiec. Jeść po wystudzeniu… chociaż takie lekko ciepłe …mają w sobie lekko płynną czekoladę….ech – sami zobaczcie na zdjęciach… i sami zdecydujcie …… :o)