Ciasto piekłam z tego przepisu , umieszczonego na blogu Amber

W mojej wersji ciasto zostało otagowane  do poprawki , bo stało się – po nocnym leżakowaniu w lodówce – ciągliwe. Po prostu spróbuje popracować z nim jeszcze raz. Zaletą jest fakt, że wycięte w nim formy nie zmieniały kształtu po upieczeniu.

Dodam jednak trochę więcej cukru.

Taki nieduży i niewysoki placek z jabłkami w środku nadaje się świetnie na gościniec.

Ciasta ( na zdjęciach) piekłam w pokrywkach od szklanych naczyń do zapiekania. Jabłka pokroiłam w dużą kostkę dodałam łyżkę cukru, łyżkę masła, łyżkę wody i szczyptę cynamonu – prażyłam przez kilka minut.

Wierzch ciasta przed pieczeniem posmarowałam rozbełtanym jajkiem , a po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

cropped-podpis1przycisk.jpg