Ciasto:
40 dkg przesianej mąki pszennej ( typ 650 )
1 jajko
tyle ciepłej wody ile ” zabierze ” ciasto
szczypta soli
Ciasto wyrobić w misce, nakryć folią i odstawić, aż do chwili kiedy będzie chłodne, potem podsypać je lekko mąką i rozwałkować.
Farsz:
Biały, półtłusty twaróg
ugotowane ziemniaki ( z poprzedniego dnia)
1 opakowanie bryndzy (80 g)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść posiekanego, zielonego szczypioru
1-2 rozbełtane jajka
1 łyżka masła
Podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę i na krótko dodać posiekany czosnek .Odstawić do wystygnięcia. Zmielić ser, ziemniaki, wystudzoną cebulę z czosnkiem, do masy dodać bryndzę, jajka, przyprawy i zielony szczypior. Starannie wymieszać. Formować pierogi. Część z nich warto zamrozić, co by były na zaś :o)
.
witaminka
ach pyszności u Ciebie, uwielbiam pierożki ruskie,a bryndz dodaje im wyrazistości w smaki, mniam
Alina
Świetny przepis, lubię takie inności kulinarne.
Pozdrawiam:))