Składniki :
2 jajka ( ubić pianę)
1 szklanka maki pszennej ( typ 650)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki roztopionego masła
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Wymieszać ze sobą żółtka, przesiane mąki, proszek, masło, sól i wodę. Ubić na sztywno pianę z białek i dodawać małymi porcjami cukier, potem domieszać do ciasta. Gofrownicę rozgrzać, posmarować ją przed wylaniem pierwszego gofra – olejem za pomocą pędzelka. I już. Prawdopodobnie takich pięciosercowych gofrów było 5 lub 6 (??!), ale pewności nie mam bo jak szybko się pojawiały tak i szybko znikały :o)))
Ola- to jest bajeczny dżem z truskawek od Twojej Mamy. Dziękujemy !!! |
witaminka
o pyszności i widzę tam jakiś dżemik tez na pewno smaczny
martuchnaj
to ja też wypróbuję bo smaka narobiłaś mi 🙂
aldia arcadia
ależ narobiłaś smaka ;))
nie mam niestety gofrownicy, więc będę musiała lecieć w poniedziałęk na miasto do cukierni :)))
pozdrowienia serdeczne i jeśli pozwolisz zostanę tu dłużej 🙂
Ala
Naturalnie :o) rozgość się