Dziergając jeżowy igielnik, obejrzałam sobie kulinarny odcinek ” Święta z Ramsayem” ( chodzi o Gordona :o) który podał * przepis na pieczone ziemniaki :
Ziemniaki obrać i pokroić na pół, a potem te połówki na 4 części. Wstawić do zimnej , osolonej wody i gotować przez 10 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, do żaroodpornego naczynia wlać ok. 1 łyżki oleju i wsypać dużą szczyptę ostrej papryki, kurkumy i tymianku. Ziemniaki po oznaczonym czasie odcedzić, wsypać do naczynia i wymieszać z olejem i przyprawami. Nie przykrywać .Wstawić do piekarnika na 40 minut ( czyli wyjść na spacer z psem w pola, dojść do kapliczki i od razu wrócić ). Ziemniaki smakują bajecznie, a z kefirkiem – poezja.
Dla lepszego zapamiętania : 10-200-40
——————-
* był prawie taki, bo ciut go złagodziłam
martuchnaj
ziemniaki wyglądają smacznie ale jeż jest po prostu super
pozdrawiam ciepło
martuchnaj
a takiego jeżyka można kupić od Ciebie ???
Ala
Tak :o)
z potrzebywnetrza
Te ziemniaki to ja chętnie kiedys wypróbuję!!!Miłej niedzieli-aga
Agnieszka Czerkas
Jeżyk śliczny! A ziemniaczki … aż zgłodniałam … mniam 🙂
aanetaak
robię podobne ziemniaczki 🙂 obowiązkowo z kminkiem 🙂 pozdrawiam
mamamarzynia
Jerzyk jest uroczy! Ziemniaczki też robię podgotowując, dodaję kminek, rozmaryn i czosnek. A kamień kładzie się na spód piekarnika, tak się szybciej rozgrzewa.
Ala
Mnie "ujęło" w tych ziemniakach (oprócz smaku )to że łatwo jest zapamiętać czasy potrzebne do ich przygotowania, czyli 10-200-40 :o)
Izaa
jerzyk cudny! a takie ziemniaczki bardzo lubie ;))
Ala
:o)
elisaday79
Jeżyk jest uroczy!:) Bardzo żałuję, że nie posiadam takich umiejętności…miałabym pewnie wówczas w domu cały zwierzyniec ;)za to na ziemniaczki za to się skuszę i postaram się ich nie spalić;)
Pozdrawiam:)
Ala
Na pewno sobie świetnie poradzisz, bo byłam z "rewizytą" u Ciebie i widzę że Twoje specjały to dopiero wyższa szkoła jazdy :o)