Przepis na ciasto o nazwie Pasta frolla pochodzi z książki pani Ewy Wachowicz :”Słodki świat”
Składniki (po małej modyfikacji) :
20 dkg mąki pszennej
80 dkg cukru zwykłego
10 dkg masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 rozbełtane jajko
1 łyżka rumu
na czubek małej łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki starannie wymieszać ręką, uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki.Nagrzać piekarnik do 185 st. C , ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm, pokroić ciasto na trójkąty, zaznaczyć swoje prawo do ciasta poprzez zostawienie odcisków kciuka i nakłucie w kilku miejscach widelcem i piec do zrumienienia przez 35-40 minut.Ciasto jest niewyszukane, ale aromatyczne i herbatnikowe.
Na ciasto nałożyłam słodki serowy farsz * do naleśników. |
———————–
* wymieszać ze sobą kilka łyżek sera wiaderkowego + 1-2 łyżeczki cukru pudru + cynamon
martuchnaj
dziękuje za przepis :))) wypróbuję na pewno
pozdrawiam ciepło
aanetaak
urocze słodziaki 🙂
Ala
Ta desantowa grupka aniołków mierzy sobie ok. 3 cm każdy, ale lubię je robić bo w piekarniku zawsze zmieniają im się sylwetki i pozy ( one są generalnie stojące, ale czasem ciasto z lekka spłynie albo coś się przekrzywi, więc każdy jest inny:o)