Przepis pochodzi z Tik Toka ( ale nie mam zapisanego linku)
Składniki:
200 g – paczka kakaowych- herbatników Petit breurre
2 dojrzałe banany
kopiasta łyżka masła orzechowego ( nie słodzone)
2 łyżki wódki
wiórki kokosowe i biały sezam do obtoczenia
odrobina oleju sezamowego
Herbatniki połamałam na drobne części , wymieszałam z rozdrobnionymi bananami, masłem orzechowym oraz wódką, otrzymałam kleistą, ale bardzo smaczną masę. Wstawiłam ją do lodówki. Po godzinie wyjęłam i zaczęłam formować ( w rękawiczkach gumowych ) trufelki. Potem obtoczyłam niektóre z nich odpowiednio w przygotowanych nasionach sezamu albo wiórkach kokosowych. Oleju sezamowego użyłam do natłuszczenia rękawiczek, żeby łatwiej się formowało trufelkowe kuleczki . Tabliczkę czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej i oblałam pralinki w esy floresy. Przechowuje je teraz w lodówce.
Ala