Ręcznie robione trufle z herbatników, bananów i masła orzechowego ( na jeden kęs)

Przepis pochodzi z Tik Toka ( ale nie mam zapisanego linku)

Składniki:

200 g –  paczka kakaowych-  herbatników Petit breurre

2 dojrzałe banany

kopiasta łyżka masła orzechowego ( nie słodzone)

2 łyżki wódki

wiórki kokosowe i biały sezam do obtoczenia

odrobina oleju sezamowego

Herbatniki połamałam na drobne części , wymieszałam z rozdrobnionymi bananami, masłem orzechowym  oraz wódką, otrzymałam kleistą, ale bardzo smaczną masę. Wstawiłam ją do  lodówki. Po godzinie wyjęłam i zaczęłam formować ( w rękawiczkach gumowych ) trufelki. Potem obtoczyłam niektóre z nich odpowiednio w przygotowanych nasionach sezamu albo wiórkach kokosowych. Oleju sezamowego użyłam do natłuszczenia rękawiczek, żeby łatwiej się formowało trufelkowe  kuleczki . Tabliczkę czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej i oblałam pralinki w esy floresy. Przechowuje je teraz w lodówce.

Ala

← Poprzedni post

Następny post →