Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki – klik, wklejam go poniżej :
- 180 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki zwykłego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej , tortowej
” Masło z cukrami utrzeć mikserem do białości i puszystości. Miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny. Dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować. Gotowe ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.
Przygotować lemon curd – klik
ja już kilkakrotnie korzystałam z tego przepisu – zobacz klik
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem . Ze schłodzonego ciasta formować nieduże kulki , układać na blaszce w odstępach (urosną). Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i szerokie wgłębienie (niemal do samej blachy; inaczej ciasto urośnie a lemon curd wypłynie z ciastka; ja robiłam je nóżką kieliszka od wódki . Wypełnić lemon curdem (około 1 łyżeczki na 1 ciastko). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce. Pyszne i orzeźwiające .