Składniki :
Kulka pieczeniowego (ok 1 kg)
sól, pieprz ziołowy, garam masala, kumin (po dużej szczypcie)
3 liście laurowe, 2 ( rozgniecione) jagody jałowca
1 łyżka ginu lub innego aromatycznego alkoholu
olej rzepakowy – tylko do obsmażenia mięsa
rękaw do pieczenia
Mięso umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć ze wszystkich stron porządnie olejem i wetrzeć weń przyprawy (nie żałować). Włożyć mięso do miski i przykryć całość folią spożywczą, wstawić na kilka godzin do lodówki lub na noc (od czasu do czasu obracając je w bejcy żeby nie obeschło). Nazajutrz obsmażyć ze wszystkich stron i włożyć do rękawa do pieczenia, wlać gin, resztę smaku z patelni oraz dodać liście laurowe i jałowiec. Piec w nagrzanym piekarniku (190 st. C) przez 30 minut, potem obrócić mięso w rękawie ( nie uszkadzając go) i piec kolejne 35 minut w temp. 180 st. C. Potem wystudzić w rękawie. Pieczeń jest soczysta i bardzo miękka, można ją zajadać z pieczywem albo zrobić sos z płynu, który znajduje się rękawie.
agulec
Wygląda przepysznie! aż chyba się głodna zrobiłam:) Pozdrawiam serdecznie!
Marzynia Mamcia
Wyszła Ci pięknie 🙂 Ta "kulka pieczeniowego" to szynka, jak rozumiem?
Ala
Tak, kupowana zawsze w mięsnym naprzeciwko Gminy :o)