Gdy zostanie nam okrawek piernikowego ciasta ( takiego z którego wycinaliśmy pierniczki ), ulepmy z niego po prostu świeczniki. Ciasto powinno być twarde, więc w razie potrzeby podsypmy je mąką.
Przepis na ciasto tutaj oraz tutaj
1 wersja: ciasto należy cienko rozwałkować i wyciąć dużym kubkiem koło (posmarować białkiem) , potem wyciąć foremką gwiazdkę ( w której kieliszkiem wyciąć otwór ), nałożyć na uprzednio wycięte kółko i całość posmarować białkiem.
2 wersja : wyciąć kubkiem koło i w palcach uformować rant, potem go ścisnąć w czterech miejscach i ułożyć na uprzednio posmarowanej białkiem podstawie
3 wersja: można wykorzystać formowanie jak przy różyczkowych pasztecikach mięsnych.
Piec w 185 st. C aż będą lekko przypieczone. Na wykałaczce można ustawić na jednym z rogów np choinkę albo któryś już z wcześniej upieczonych pierniczków.
Koraliki Beaty
ale fajny pomysl-nie wiedzialam,ze da sie 🙂
Ala
Ciepłe ciasto piernikowe jest zwykle na tyle plastyczne, że nawet jeśli otwór na świeczkę trochę się " przykurczy" w pieczeniu, to jeżeli od razu ustawimy w nim świeczkę wtedy ładnie się dostosuje.
Agnieszka Świst
Alu ja czekam na fotki twoich sławnych świątecznych pierniczków,tak bardzo cieszą oczy 🙂 Kiedy zabierasz się do ich wypieku??? Pozdrawiam
Ala
Jesteś bardzo miła, dziękuję :o). Na razie wyłudziłam od mojej mamy kilka jej okazów, bo chce im zrobić świąteczną sesję.