Dzień dobry –
mglisty zarys przepisu na ten sernik, wcale mnie nie zraził, a wręcz przeciwnie :o)
Marzena i Tadeusz Woźniakowie ” Ojca Grande przepisy na zdrowe życie cz. III “ |
Marzena i Tadeusz Woźniakowie ” Ojca Grande przepisy na zdrowe życie cz. III “ |
Składniki na krucho – drożdżowe ciasto :
1/4 kosteczki drożdży
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
20 dkg masła (zimne)
2 rozbełtane jajka
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy (mały)
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3 łyżki) , łyżki cukru i 2 łyżek mąki.
Posiekać masło z przesianą mąką , dodać jajka wymieszane z cukrem waniliowym oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na chwilę do lodówki.
Masa serowa:
ok. 50 dkg twarogu * rozdrobnić widelcem i dodać
2 żółtka
1 cukier waniliowy
10 dkg sparzonych gorącą wodą i odcedzonych rodzynek
1/2 budyniu śmietankowego (w proszku )
wymieszać składniki.
Ciastem wyłożyć blaszkę ( u mnie 25×31 cm) i upiec na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C. piekarniku. Potem ciasto chwilkę wystudzić i posmarować jego wierzch białkiem. Nałożyć masę serową i zrobić jak to napisano w przepisie ” kratownicę z ciasta”, posmarować ją resztą białka . Wstawić do piekarnika i piec w 180 st. C (góra i dół ) aż do zrumienienia. Polukrowałam kratkę tego sernika –> 3-4 łyżki cukru pudru + kapka ciepłej wody.
Sernik jest taki swojski -jak kołacz . Z wyraźną strukturą sera, niezbyt słodki ale pyszny. No i faktycznie kiedy się piekł, to cudowny zapach niósł się po całej ulicy. Zazdrosne miny faszyzujących sąsiadek… bezcenne
Można też zamiast kratki zrobić na cieście zawijasa |
——————
* darowałam sobie tym razem rozdrabnianie ręką i gliwienie, ale kto wie co będzie następnym razem :o)