Ciasto skubane siostry Anieli, czyli szarlotka i batony dla studenta

 Przepis pochodzi z Książki s. Anieli Gareckiej SDS ” Anielska kuchnia siostry Anieli” , ale filmik warto zobaczyć tutaj.
Składniki na szarlotkę :
40 dkg maki pszennej
15 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6-7 jabłek , 1 łyżka cynamonu

Wszystkie składniki – poza owocami i cynamonem– wsypać do miski i zagnieść (ręcznie albo robotem kuchennym ). Wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki i wymieszać z cynamonem i łyżką maki kukurydzianej (zatrzyma sok z jabłek jeśli te są bardzo soczyste). Blachę (40 cm x 24 cm ) posmarować tłuszczem, ale nie podsypywać niczym. Wyłożyć na nią część ciasta i ułożyć na nim dachówkowato jabłka , na które z kolei „powrzucać” resztę ciasta ( poskubać je ). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Piec do zrumienienia. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
———————————–
Składniki na batony dla studenta ( blacha 30 x 26 cm)
przepis na ciasto powyżej
Dodatki:

1 puszka masy kajmakowej (600 g) – Gostyń

garść orzechów włoskich
garść rodzynek
2-3 łyżki łuszczonych nasion słonecznika i dyni
1-2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka masła
1/ łyżeczki cynamonu
kilka kostek gorzkiej czekolady – do ozdoby

 

Powlekamy blaszkę masłem i wylepiamy ją ciastem – tworząc niewysoki rant. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ciasto na złoty kolor (180 st. C). W międzyczasie na wolnym ogniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki (oprócz czekolady) i chwilkę gotujemy (3-4  minuty)- stale mieszając . Studzimy ciasto i wykładamy przygotowaną masę, wstawiamy ponownie do pieca na 15 minut i zapiekamy. Na jeszcze gorące ciasto położyć kosteczki czekolady (one lekko się rozpłyną na powierzchni). Kroić na małe kawałki bo ciasto jest słodkie, ale nic to bo dostarcza mnóstwa przyjemności i energii. Polecam

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. A ten studencik to może syniu?

Dodaj komentarz