Przepis pochodzi stąd
Składniki na okrągły bochenek o średnicy 23 cm:
1/2 kg mąki krupczatki
3 łyżki siemienia lnianego (ziarna )
3 łyżki ziaren słonecznika (łuskane )
1 łyżka pestek dyni (łuskane )
1 1/2 łyżki ziaren sezamu
1 kopiasta łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2,5 dkg drożdży (świeżych)- rozkruszyć
1/2 łyżeczki mielonego kminku
ok. 1/2 litra ciepłej wody
1/2 szklanki otrąb (wymieszanych pszennych i żytnich )
Wszystkie składniki suche wrzucić do miski, dodać rozkruszone drożdże i zalać ok połową przygotowanej ciepłej wody. Zacząć wyrabiać robotem kuchennym (spiralkowe końcówki ), stopniowo dodając resztę wody (ciasto będzie klejące i mokre). Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 20 min. Ma się napuszyć i lekko podnieść.
Ciasto ma podrosnąć tak, aby nie sięgało kopytek baranka :o) |
Po tym czasie energicznie przemieszać ciasto drewnianą łyżką i wyłożyć je do foremki ( u mnie silikonowa, więc niczym jej nie smarowałam ani nie wyścielałam).
Odstawić w ciepłe miejsce aż będzie widać że się ruszyło ( trwało to 25 min + czas potrzebny do nagrzania się piekarnika do 180 st. C). Wierzch można posmarować wodą albo rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką albo makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i ustawić termostat (góra i dół ) na 230 st. C.
Piec do zrumienienia – 35-40 min . Chłodzić na kratce po uprzednim wyjęciu z foremki
Chleb ma chrupiącą skórkę, jest wilgotny ale nie “zbity”, świetnie smakuje z pastą z wędzonej makreli
Uwagi nazajutrz : brzegi i skórka robią się twarde, ale po odkrojeniu (reszteczki przeznaczyć dla ptaków) chleb jest nadal smaczny
JustMe
Witaj!
Dziękuję pięknie za wyróżnienie. Wybacz, że dopiero teraz odpisuję, gdy tyle postów już upłynęło.
Chleb, wygląda na baardzo smaczny.
Zjeść sobie taki chleb z prawdziwego zdarzenia, to jest coś!
Pozdrawiam ciepło:))
Ala
:o) miło mi Cie gościć. Pozdrawiam i dobrej nocy
Ala
Był wyśmienity… z pastą ….z masełkiem …
aanetaak
ok kusisz, kusisz….. chyba spróbuję go zrobić 🙂
Ala
To taki chleb na oswojenie tematu: domowe pieczenie chleba. Polecam