Słowiańskie smaki

M. i T. Woźniakowie: ” Ojca Grande przepisy na zdrowe życie” cz. I. str. 21

Więc gdy na opakowaniu kaszy gryczanej znalazłam taki przepis na naleśnikowy farsz (nadaje się też świetnie do nadziewania pierogów) :

nie wahałam się ani chwili – spróbowałam i niezmiennie jestem zachwycona tym smakiem.
Składniki na farsz:
kostka twarogu (rozdrabniam go widelcem )- waga ok 30 dkg
woreczek ugotowanej , ostudzonej kaszy gryczanej
1 jajko
1 mała pokrojona w kostkę i przesmażona cebula
sól i pieprz czarny do smaku
1-2 łyżki śmietany 18 % , gdyby farsz okazał się za suchy
1/2 pęczku szczypiorku (opcjonalnie dla koloru)

Składniki wymieszać i już.

Świetnie smakują z czerwonym barszczem

Naleśniki można np posypać żółtym serem i zapiec przez jakieś 15-20 min w 180 st. C.

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Myślę, że to jest prze-pysz-ne! To jeden z przepisów, które moja H&C uwielbia. Robię!

  2. To jest nas dziś dwie :o)

Dodaj komentarz