Przepis na mleko migdałowe znalazłam na blogu Olgi Smile – klik
Składniki :
1 kubek migdałów ( moje były w skórkach, więc sparzyłam je wrzątkiem i po ostygnięciu obrałam je )
3 kubki wody mineralnej ( wykorzystałam Muszyniankę , więc mleczko było trochę buzujące :o)
3 łyżki syropu z agawy
Obrane migdały zalałam 3 kubkami wody mineralnej i zostawiłam na noc. Rano zblendowałam je razem z wodą w której się moczyły , dolałam syropu z agawy. Przelałam przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Powstały płyn przelałam do słoika, a pozostałości ( masa / pulpa migdałowa) też postaram się jakoś wykorzystać …. może do ciasta gofrowego ? naleśnikowego? jako farsz do naleśników? , kruszonka? , składnik ucieranej babki ? masa do tarty śliwkowej – klik !!!! Możliwosci jest wiele
Na zdjęciu płyn jest co prawda rozwarstwiony ( po kilkugodzinnym przechowywaniu w lodówce ), ale po wstrząśnięciu uzyskuje jednolitą , białą barwę .
Mleczko migdałowe leciuteńko podgrzałam , przed ubiciem
Ala