Przepis na mleko migdałowe znalazłam na blogu  Olgi Smile – klik

Składniki :

1 kubek migdałów ( moje były w skórkach, więc sparzyłam je wrzątkiem i po ostygnięciu obrałam je )

3 kubki  wody mineralnej ( wykorzystałam Muszyniankę , więc mleczko było trochę buzujące :o)

3 łyżki syropu z agawy

Obrane migdały zalałam  3 kubkami  wody mineralnej i zostawiłam na noc. Rano zblendowałam je razem z wodą w której się moczyły  , dolałam syropu z agawy. Przelałam przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Powstały płyn przelałam do słoika, a  pozostałości ( masa / pulpa migdałowa) też postaram się jakoś wykorzystać …. może do ciasta gofrowego ? naleśnikowego? jako  farsz do naleśników? , kruszonka? , składnik ucieranej babki ? masa do tarty śliwkowej – klik !!!!  Możliwosci jest wiele

Na zdjęciu płyn jest co prawda rozwarstwiony ( po kilkugodzinnym przechowywaniu w lodówce ), ale po wstrząśnięciu uzyskuje jednolitą , białą barwę .

Mleczko migdałowe leciuteńko podgrzałam , przed ubiciem

Ala