Przepis na dwie tarty które upiekłam w pokrywkach od naczyń żaroodpornych . Ciasto wg tego przepisu – klik –

Ciasto:

300 g mąki krupczatki

200 g masła pokrojonego na małe kawałki

100 g cukru zwykłego

1 jajko

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

Masa serowo – migdałowa:

25 dkg białego sera

ok 30 dkg pulpy migdałowej pozostałej ze zrobienia mleczka migdałowego – przepis na napój migdałowy – klik –

2 surowe żółtka

cukier do smaku

Ser rozdrobniłam widelcem , dodałam żółtka i pulpę migdałową, dosłodziłam do smaku.

Ciasto zarobiłam, wstawiłam do lodówki ( u mnie na godzinę) . Formy wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich rozwałkowane ciasto, na które rozłożyłam kawałek folii aluminiowej, i na nią wysypałam fasolę żeby obciążyć ciasto . Piekłam w 200 st. C przez 20 minut. Po tym czasie zdjęłam obciążenie i podpiekałam jeszcze 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam masę serowo – migdałową oraz świeże śliwki bez pestek  – skórką do dołu  ( kilka bo to były te w rozmiarze XL). na wierzchu z resztek ciasta ułożyłam kratki, które posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam cukrem trzcinowym Całość wstawiłam do piekarnika –  190 st. C na 20 minut. Piekłam do zezłocenia się kratek z ciasta na wierzchu tart. Ciasto jest pyszne, maślane w smaku i zapachu, nie jest mdłe.

Ala