Przepis na dwie tarty które upiekłam w pokrywkach od naczyń żaroodpornych . Ciasto wg tego przepisu – klik –
Ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła pokrojonego na małe kawałki
100 g cukru zwykłego
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Masa serowo – migdałowa:
25 dkg białego sera
ok 30 dkg pulpy migdałowej pozostałej ze zrobienia mleczka migdałowego – przepis na napój migdałowy – klik –
2 surowe żółtka
cukier do smaku
Ser rozdrobniłam widelcem , dodałam żółtka i pulpę migdałową, dosłodziłam do smaku.
Ciasto zarobiłam, wstawiłam do lodówki ( u mnie na godzinę) . Formy wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich rozwałkowane ciasto, na które rozłożyłam kawałek folii aluminiowej, i na nią wysypałam fasolę żeby obciążyć ciasto . Piekłam w 200 st. C przez 20 minut. Po tym czasie zdjęłam obciążenie i podpiekałam jeszcze 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam masę serowo – migdałową oraz świeże śliwki bez pestek – skórką do dołu ( kilka bo to były te w rozmiarze XL). na wierzchu z resztek ciasta ułożyłam kratki, które posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam cukrem trzcinowym Całość wstawiłam do piekarnika – 190 st. C na 20 minut. Piekłam do zezłocenia się kratek z ciasta na wierzchu tart. Ciasto jest pyszne, maślane w smaku i zapachu, nie jest mdłe.
Ala