1 garść mrożonych , wypestkowanych moreli (ja tak je mrożę w woreczkach)
2 świeże, przejrzałe banany
4-5 łyżek zwykłego cukru ( do smaku)
0,5 litra wody (ok)
3 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej
Ugotować (właściwie to jest kompot) owoce w wodzie z dodatkiem cukru –
ma być dobrze słodki. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i lekko przemieszać. Zaczekać aż napęcznieje. Dolać jeszcze ze dwie łyżki wody i zagrzać ( nie gotować!), ciągle mieszając na małym ogniu aż do chwili kiedy nie będzie widać żelatynowych ziarenek. Wlać do gorącego kompotu i energicznie mieszać. Przelać do miseczek albo filiżanek. Poczekać jak wystygnie. Kolor galaretki jest złotawo – pomarańczowy, wierzch udekorowałam świeżym tymiankiem ( fajnie się komponują te smaki) . Podawać z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam.
Gosia
Pychotka 🙂
Ewelina
Uuuuf pyszności, godne wypróbowania! Pozdrawiam!
Ala
:o)pozdrawiam Was serdecznie Kochane, dobrego dnia