Składniki dla dwóch osób:
(naczynie do zapiekania o wym. 28,5 x18 x 5 cm)
1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu
3/4 szklanki masy makowej ( gotowa z puszki)
1 obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę jabłko
2 całe jajka
3 łyżki śmietany ( 18%)
odrobina skórki z pomarańczy – dosłownie dwa ruchy na tarce
szczypta cynamonu
do posmarowania formy: 1 łyżeczka masła i tarta bułka

Formę smaruję masłem i obsypuję tartą bułką, odstawiam.  Ryż wsypać do miseczki i wymieszać z masą makową i jabłkiem. Dodać cynamon. Nie dodaję żadnego cukru ani miodu bo masa jest bardzo słodka.
Całość nakładam do przygotowanego naczynia. Jajka wybijam do miski i mieszam ze śmietaną (nie dodaję cukru). Zalewam to co jest w foremce. Trzonkiem łyżki „robię” kilka otworów żeby masa jajeczna dotarła do dna naczynia. Resztę rozkładam na powierzchni i dodaję na wierzch odrobinę świeżo startej skórki pomarańczowej. Wkładam do piekarnika i nastawiam temp. 180 st. C ( z termoobiegiem). Piekę ok. 45 minut. Do silnego zrumienienia się powierzchni zapiekanki. Podaję z łyżką kwaśnej śmietany. Pycha !

 

 

Zapisz