Przepis na ciasto maślane podpatrzone u Ciastkożerców tutaj . Zajrzyjcie tam koniecznie – po prostu babeczkowy raj :o)
Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
1/2 szklanki zwykłego cukru
1 opak. cukru o smaku migdałowym
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
100 g rozpuszczonego masła
2 małe jajka
1 szklanka mleka (3,2 %)
Nadzienie : kilka łyżek ugotowanego i wystudzonego budyniu o smaku śmietankowym
Masło rozpuścić, dodać do niego mleko. Wystudzić, dodać jajka. Wymieszać. Wlać do suchych składników. Mieszać do połączenia składników. Formę do mufinek ( na 12 sztuk) wyłożyć papilotkami i nałożyć łyżkę ciasta a na to łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika (190 st. C) , piec do zezłocenia się powierzchni babeczek.Po upieczeniu wyjąć z dołków formy i ostudzić na kratce.
moja-enklawa
Już widzę, że lubię te muffinki! Wszystko co z budyniem jest dla mnie super! A Twoje wyglądają apetycznie. Fajna prezentacja- na jabłku! Pozdrawiam serdecznie
Ala
DzieĘki :o) Zajrzyj do CIASTKOŻERCÓW…..
no po prostu klękajcie narody, fenomenalne wypieki.