Piernik biszkoptowy z orzechami

W odpowiedzi na Piernikowy Festiwal u Majanki (koniecznie do niej zajrzyjcie bo jest tam Piernikowe podsumowanie z poprzednich 6 lat ! ) pokusiłam się o wypróbowanie przepisu  Pani Ireny Gumowskiej z książeczki ” Zdrowie na talerzu” z 1988 roku na biszkoptowy piernik z orzechami włoskimi.

Zdjęcie strony z przepisem :o)

Składniki na dwie wąskie blaszki (keksówki) :
15 dkg margaryny do pieczenia
5 jajek (ubić białka na sztywną pianę)
20 dkg cukru ( zwykłego)
20 dkg miodu naturalnego
15 dkg śmietany (18 %)
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
50 dkg mąki pszennej ( typ 650 )
4 łyżeczki przyprawy do pierników
garść włoskich orzechów

Wymieszać sodę ze śmietaną. Odstawić.Ubić na sztywno pianę z białek i dodać 1/2 porcji cukru. Odstawić. Utrzeć margarynę z żółtkami  (dodawać je po jednym), wsypywać małymi porcjami resztę cukru i dodać miód, wlać “buzującą” śmietanę z sodą, a potem po kilka łyżek mąki wymieszanej z przyprawą do pierników. Ciągle mieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i połamane orzechy. Blaszki wysmarować margaryną i posypać obficie otrębami pszennymi. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 st. C) na 50 minut.

 
 

Polecam. Ciasto jest bardzo interesujące w smaku i niezwykłe w strukturze, tzn korzenne, chrupiące z wierzchu i nadspodziewanie delikatne i lekkie w środku.

← Poprzedni post

Następny post →

8 Comments

  1. zjadłoby się zjadło!

  2. przekonałaś mnie Alu i koniecznie spróbuję- choć efekt końcowy wyjdzie….jak Bóg da- pozdrawiam

  3. Alu, wygląda jak chleb ale z ciekawości zrobię . Pozdrawiam:)

  4. Próbowałam już Twojego pasztetu-pycha, spróbuję i ciasta. pozdrawiam:))

  5. Taki biszkopt piernikowy? To może być ciekawe.

  6. Wygląda pysznie, zdrowo, dorodnie i kusi żeby wypróbować, oj kusi! pozdrawiam!

  7. Mmmm wygląda przepyszenie!

  8. Świetny piernik upiekłaś. Pyszny na pewno.
    Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków. 🙂