Składniki :
1 opakowanie śmietany (18 %) – 330 g
1 łyżka zwykłego cukru
2-3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnego mleka
4 listki świeżej stewii (tzw roślinny słodzik)
4 listki świeżej mięty
Do niedużego garnka wsypać żelatynę i zalać ja mlekiem. Odstawić do napęcznienia. Potem dolać jeszcze odrobinę mleka i wsypać cukier. Chwilkę pogotować na małym ogniu- aż żelatyna się rozpuści . Lekko całość wystudzić. Śmietanę przelać do miski i rozbełtać trzepaczką do sosów. Wkroić świeże liście stewii i mięty (nie kroić zbyt drobno ). Wlać tężejąca żelatynę i starannie wymieszać łyżką. Przelać do pucharków i ozdobić wg uznania. Deser jest lekki, w smaku zielny a zarazem słodkawy po rozgryzieniu stewii :o)
Stewia |
Zuza DecuStyle
mmmm wygląda wspaniale! a smakuje zakładam jeszcze lepiej!
zamornik
pojęcia nie mam co to ta stewia, ale wszystko wygląda bardzo smacznie:)