Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Ciasto piekłam już z mrożonymi jeżynami oraz ze świeżymi truskawkami – stąd dwa rodzaje zdjęć.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
4 jajka
3/4 szklanki cukru (zwykłego)
1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
1 1/2 szklanki mąki pszennej ( typ 650)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka rumu
owoce (ok 1/2 kg) – mrożone obtoczyć tylko lekko w mące pszennej
Mąkę i proszek przesiać. Białka ubić na sztywna pianę i dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijać i wrzucić po jednym żółtka oraz wlać strużką olej . Dodać rum lub aromat. Następnie dużą łyżką dodawać stopniowo mąkę i lekko mieszać. Formę ( tortownica średnica 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wepchnąć do niego owoce ( do połowy) i piec godzinę w nagrzanym piekarniku (175 st. C)
Jaglana
Mam ochotę się rzucić… a może być bez rumu? Bo bym wolała uniknąć kupowania całej butli, na zużycie jednej łyżki. Może aromat rumowy?
Ala
No jasne że można pominąć rum , tylko dodać np 1/2 łyżeczki soku z cytryny albo pomarańczy, chodzi tylko o to żeby ciasto miało jakiś dodatkowy posmak
zamornik
mmmm wygląda pysznie
Alina
Naprawdę jest pyszne. I powiedzcie jak tu wyglądać szczupło?
Zuza DecuStyle
Mniam mniam uwielbiam je! 🙂
negatyfffka
ale mi narobiłaś smaka——muszę niedługo upiec jakieś ciacho