Owsiane batony z książki „Wiem co jem”

Przepis na podstawie książki „WIEM CO JEM. PRZEPISY Z PROGRAMU” Pani Katarzyny Bosackiej i Aleksandry Misztal ( str. 18, Zdrowe batony)
Składniki:
1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (530 g)
ok 500 g suchych płatków owsianych, wymieszanych z rodzynkami, orzechami włoskimi, sezamem, siemieniem lnianym, nasionami słonecznika.
Opcjonalnie :1 duża łyżka masła orzechowego
Mleko wlać do garnka i lekko podgrzać, zalać nim owsianą mieszankę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blaszkę (u mnie 30 x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w temp 130 st. C (u mnie z termoobiegiem), potem blaszkę wyjąć z piekarnika i po 15 minutach pokroić na kawałki owsianą masę ( najlepiej na niezbyt duże bo są słodkie). Polecam, w smaku są krówkowe :o)

A tak wyglądają od spodu :o)
 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

3 Komentarze

  1. mój brat uwielbia takie batoniki ,przetestuje ten przepis 🙂

    Pozdrawiam

  2. Anielka- nie pożałujesz, są słodkie, ale to połączenie krówkowego smaku z sezamem i włoskimi orzechami – no bajka. Ja jeszcze pokombinuje z mlekiem skondensowanym, niesłodzonym :o)

  3. Krówka i sezam, moje dwa ulubione cukierki czyli Krówka i irysy, musibyć dobre połączenie 🙂

Dodaj komentarz