Wiotkie i słodkie placuszki z białej kaszy gryczanej oraz bananów

Przepis znalazłam tutaj .
Składniki :
1 saszetka suchej  (100 g) białej kaszy gryczanej, nie prażonej ( nie gotować !)
2 dojrzałe banany
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu ( nie koniecznie )
olej do smażenia
Kaszę zalać na wodą (o temp. pokojowej) i odstawić na 24 godziny. Potem odlać wodę, wrzucić pokrojone banany, dodać cynamon i miód. Zmiksować ( u mnie w kielichowym blenderze – takim jak do koktajli). Powstanie z tego ciasto w typie naleśnikowego. Ja zostawiłam chyba zbyt dużo wody i dlatego nie dodawałam już do niego ani oleju ani oliwy ( patrz źródłowy przepis). Smażyłam na oleju, potem odsączałam na papierowym ręczniku. Bardzo interesujące i proste do wykonania. W przepisie nie ma ani jajek , ani mąki.

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

1 Komentarz

  1. Do tej pory robiłam bliny z maki gryczanej( uwielbiam ich niebanalny smak) A tutaj biała kasza gryczana i banany, ciekawe połączenie. Muszę spróbować!

Dodaj komentarz