Ciasto drożdżowe na białkach

Fantastycznie plastyczne w czasie wyrabiania a potem puszyste i smaczne ciasto drożdżowe, które można przygotować wieczorem a upiec nazajutrz .

Przepis pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej „Drożdżowe wypiekistr. 64 (Bułeczki z serem)

  Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
20 g drożdży ( można dać 15 g , jeśli ciasto będzie wyrastało przez noc w lodówce)
3/4 szklanki zwykłego cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 kostki masła ( roztopić)
3 białka
1 żółtko
szczypta soli
garść rodzynek
1 łyżka (roztopionego) masła do posmarowania formy
Nadzienie:
3-4 łyżki powideł śliwkowych rozetrzeć z taką samą ilością twardej marmolady

Studzenie ciastowego rewersu
Zrobić zaczyn z roztartych drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie na oknie w słoneczku)

Roztopić i wystudzić masło.
Ubić sztywną pianę z białek, dodać część cukru, potem żółtko i znowu cukier.
Do zaczynu dodawać małymi porcjami mąkę, wlać część masła i piany – starannie wyrabiać aż do połączenia składników. Dodać wyparzone i osuszone rodzynki.
Ciasto ma plastyczną i przyjemną w wyrabianiu konsystencję. Wstawić je do nocnego wyrastania do lodówki . Nazajutrz wyjąć godzinę przed dalszą obróbką. Formować w rękach placuszki do których wkładać łyżeczką przygotowane nadzienie. Miejsce sklejenia powinno być na spodzie uformowanej bułeczki. Układać w foremce (posmarowanej roztopionym masłem ) niezbyt blisko siebie. Odstawić na godzinę do wyrośnięciaPosmarować wierzch ciasta 1 rozbełtanym jajkiem i posypać mieszanką cukru z cynamonem
Całość wstawiłam do nagrzewającego się piekarnika z ustawioną na 180 st. C temperaturą.
Piec do mocnego zrumienienia

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Alu Ty to takie serwujesz smakołyki że dobrze że nie mieszkamy obok siebie bo byś mnie się nie pozbyła 😀

    pozdrawiam!

Dodaj komentarz