Przepis znalazłam tutaj .
Składniki na 1 bochenek (foremka 13 x 30 cm)
3 szklanki mąki pszennej  (u mnie 2 szkl. mąki typu 650 i 1 szkl. mąki orkiszowej)
3/4 łyżeczki suszonych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 1/2 szklanki letniej wody
Wieczorem – wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc na kuchennym stole ( na 12 godzin). Rano blat lekko oprószyć mąką (u mnie pszenna razowa) i krótko wyrobić ( składać jak papier listowy do wąskiej koperty :o), uformować chleb i włożyć go do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można też ją grubo posmarować margaryną i obsypać np. otrębami). Nagrzać piekarnik do 230 st. C, wstawić chleb, piec przez 20 minut, potem zmniejszyć temp. do 200 st. i dopiekać przez 10-12 minut. Sprawdzić czy jest upieczony – stukając w chleb od spodu. Chleb jest smaczny, mój wyszedł nie lekki jak weka tylko ciężkawy.