Przepis znalazłam na vlogu PIEROGI Z KIMCHI – KLIK –

400 g piersi z kurczaka (u mnie jedna pojedyncza pierś z kurczaka )

szczypta imbiru suszonego( 1 /2 łyżeczki suszonego imbiru )

szczypta pieprzu

80 ml sosu sojowego (1/4/ szklanki)

80 ml wody (1/4 szklanki )

2 łyżki miodu ( u mnie faceliowy )

1 łyżka octu (1 łyżeczka soku z cytryny )

1 łyżka oleju sezamowego

2 ząbki czosnku (1/2 ząbku czosnku )

1 łyżka sezamu prażonego

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

zielona cebulka

Filet pokroić w drobna kostkę i wymieszać z suszonym imbirem i świeżo zmielonym pieprzem.

Sos : drobno pokrojony czosnek wymieszać  trzepaczką z sosem sojowym, wodą,  olejem sezamowym, sokiem z cytryny , miodem i  nasionami sezamu oraz mąką ziemniaczaną. Na patelnie wlać olej o neutralnym smaku ( u mnie rzepakowy ), wsypać kawałki kurczaka i  przesmażyć. Jak już przestanie być surowy – wlać przygotowany sos. Chwilkę smażyć starannie mieszając. Podałam z ryżem basmati i kiszonym ogórkiem.

Ala