Przepis znalazłam na vlogu PIEROGI Z KIMCHI – KLIK –
400 g piersi z kurczaka (u mnie jedna pojedyncza pierś z kurczaka )
szczypta imbiru suszonego( 1 /2 łyżeczki suszonego imbiru )
szczypta pieprzu
80 ml sosu sojowego (1/4/ szklanki)
80 ml wody (1/4 szklanki )
2 łyżki miodu ( u mnie faceliowy )
1 łyżka octu (1 łyżeczka soku z cytryny )
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku (1/2 ząbku czosnku )
1 łyżka sezamu prażonego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
zielona cebulka
Filet pokroić w drobna kostkę i wymieszać z suszonym imbirem i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos : drobno pokrojony czosnek wymieszać trzepaczką z sosem sojowym, wodą, olejem sezamowym, sokiem z cytryny , miodem i nasionami sezamu oraz mąką ziemniaczaną. Na patelnie wlać olej o neutralnym smaku ( u mnie rzepakowy ), wsypać kawałki kurczaka i przesmażyć. Jak już przestanie być surowy – wlać przygotowany sos. Chwilkę smażyć starannie mieszając. Podałam z ryżem basmati i kiszonym ogórkiem.
Ala